Pantone Goe: ernstig probleem met RGB-waardes!

  

Onlangs lanceerde Pantone een nieuw kleurensysteem: Goe. Dit nieuwe systeem bevat echter een levensgevaarlijke ontwerpfout. Lees onze open brief aan Pantone. En zie zelf wat er mis kan gaan bij het gebruik van Pantone Goe.
Update 13 september 2007: blijkbaar heeft Pantone op 13 september zijn white paper aangepast (controleer de creatiedatum van de pdf!). Nu wordt er wel vermeld dat waardes in de kleurengidsen sRGB zijn. Wij hopen dat ze dit ook met de kleurenwaaiers gaan doen. Als u de oude versie wil zien, we hebben hem afgeprint vanuit de gecachete html-versie van Google.
Update 14 september 2007: Pantone heeft volgend bericht naar de pers gestuurd: "To assist designers in obtaining the best possible match of PANTONE Goe colours on-screen and across the World Wide Web, Pantone chose to print each colour's sRGB values within the GoeGuide. However, recognising the need of users for Adobe 1998 RGB, those values have ALSO been provided within the myPANTONE palettes software, along with HTML and sRGB values. myPANTONE palettes comes with each Goe Product purchase. The myPANTONE palette software defaults to sRGB, but users can change this to Adobe98 RGB in the Preferences section." Mooi zo! Maar gaan ze het ook op hun kleurenwaaier zetten (zie foto bovenaan), in de user interface van hun software?
Update 17 september 2007: we hebben een telefoongesprek met Pantone gehad. Meer info volgt binnenkort...
Update 22 september 2007: de afgelopen week hebben we bijna dagelijks contact gehad met Pantone. Dit is wat er tot nu toe is uitgekomen:

  • De white paper over Goe werd geüpdatet.
  • Andere informatie over Pantone Goe op hun website werd aangepast of wordt eerstdaags aangepast.
  • De 'rode' folder over het Goe systeem, die ze overal uitdelen, werd aangepast en wordt op dit moment herdrukt.
  • De kleurenwaaiers: het was te laat om de al gedrukte waaiers aan te passen. Deze zullen wel een of andere insert krijgen om het probleem duidelijk te maken. De volgende editie van de waaiers zal wél duidelijk sRGB vermelden bij de kleurenpatches en de waaiers zullen ook informatie bevatten over het verschil tussen sRGB en AdobeRGB.
  • De software: het is nog niet duidelijk hoe dit juist gaat opgelost worden. In de volgende release van hun software zullen ze in ieder geval iets doen om het verschil duidelijk te maken.
  • Aanvullend gaat Pantone ook nog educatieve artikels publiceren om ontwerpers meer bekend te maken met de verschillen tussen sRGB en AdobeRGB.

Niet slecht hè...

 

Wat is het probleem?
Heel wat mensen hebben al gevraagd wat nu net het probleem is. Wel, in de kleurenwaaier - u weet wel, die mooie waaier met gedrukte kleurenpatches - is elke kleurenpatch vergezeld van RGB-waardes. Maar in welke RGB-kleurenruimte? Dat is niet duidelijk als je naar de info bij de kleurenpatch kijkt... En dat moet duidelijk zijn: sRGB (wat Pantone als 'default' gebruikt) is immers anders dan AdobeRGB (wat de meest gebruikte RGB-ruimte in prepress is). Dezelfde nummers in de twee verschillende kleurenruimtes geven verschillende kleuren (bekijk ons voorbeeld). Ook de user interface van de software toont dikwijls RGB-waardes, zonder duidelijk te specifiëren in welke RGB-kleurenruimte dit is. Je moet ergens in de menu's afdalen om het te kunnen checken.
De oplossing?
Vrij eenvoudig: vermeldt sRGB naast de nummers in de kleurenwaaiers, in plaats van RGB. En zet de naam van de gebruikte RGB kleurenruimte naast de RGB-waardes in de interface van de software, niet ergens diep in de menu's. Dan zou het duidelijk zijn en zouden heel wat problemen voorkomen worden. Toch niet zo moeilijk?

In de pers

Strategische partners VIGC: