VIGC-Blog: interessante blog-items van de afgelopen maand

Via de VIGC-Blog willen wij nog directer met u communiceren over bijvoorbeeld bezochte beurzen en conferenties, infodeskvragen van leden, eigen onderzoeken, enz. Kortweg, alles wat interessant kan zijn voor u. En zoals het bij een blog hoort, mag u steeds reageren.

Maandelijks vindt u in de Eye-Opener een overzicht met enkele interessante blog-items van de afgelopen maand. U kan onze volledige blog-pagina bekijken op www.graphicbrain.com.

  • Gedrukte batterijen
    Printed electronics is “hot”. Universiteiten en onderzoeksinstellingen wereldwijd spenderen tijd & geld in de zoektocht naar allerlei technieken en toepassingen. Printed electronics gaan echter alleen maar “hot” kunnen zijn als ze gevoed kunnen worden door een energiebron. Er zal met andere woorden bv. een batterij nodig zijn. Op IARIGAI 2010 presenteerde de universiteit van toegepaste wetenschap uit Stuttgart een werkend prototype van een batterij, gedrukt in zeefdruk.
  • Is uw D50-lamp wel D50? Ziet u kleuren wel zoals u ze moet zien?
    Voor kleurbeoordeling, bv. de vergelijking van een proef met een oplagedruk, zijn we afhankelijk van D50-lichtbronnen. Omdat verschillende types van lichtbron (bv. kleurtemperatuur) een andere spectrale samenstelling hebben en dus een andere reflectie geven, is er overeengekomen om enkel onder één welbepaalde lichtbron kleuren te gaan beoordelen. Dit principe is dan ook in een ISO-norm vastgelegd. Het type lichtbron dat we in de grafische sector gebruiken is D50. Dus als we onder verschillende D50-lichtbronnen (bv. de gekende lichtkasten, of ook de meettafel aan de drukpers) dezelfde proef en oplagedruk zouden vergelijken, krijgen we altijd dezelfde visuele indruk. Of toch niet?
Strategische partners VIGC: